Babeczki i cytrusy - to ostatnio mój świr.
Ten przepis mam z gazety. Muffiny są piękne, wilgotne w środku, mają cudowny posmak cynamonu i można je w dowolny sposób urozmaicać, dodając np. rodzynki, skórkę pomarańczową czy udekorować polewą lub cukrem pudrem.
Uwielbiam je!
Ilość na 12 sztuk:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
100g czekolady (gorzkiej czy mlecznej to już zależy od Waszego gustu) połamaną na kawałeczki
1 jajko
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki soli
1/2 kostki masła roztopionego
1 szklanka letniego mleka
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąka, cukier, cukier waniliowy, kawę, cynamon, proszek do pieczenia, sól i połamaną na kawałki czekoladę.
W drugiej misce dokładnie mieszamy ostudzone masło z mlekiem i jajkiem.
Zawartość obu misek łączymy ze sobą, krótko wymieszać.
Ciasto nakładać do foremek.
Piec 22-25min w temp. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz